Investiția 19 – Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri

Instrucțiuni depunere solicitare de sprijin. Inscrie-te aici: https://proiecte.pnrr.gov.ro

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri

Beneficiar: Autoritatea pentru Digitalizarea României

Autoritatea pentru Digitalizarea României a demarat proiectul „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”, aferent Investiției 19 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Scheme dedicate perfecționării/recalificării angajaților din firme.

Proiectul va sprijini transformarea digitală a minim 2000 de întreprinderi mici și mijlocii prin consolidarea competențelor digitale ale angajaților lor și specializarea forței de muncă în domenii tehnologice avansate. Angajații IMM-urilor își vor putea îmbunătăți nivelul de cunoștințe și competențe prin participarea la programe de formare în nouă domenii tehnice cheie.

Valoarea totală a proiectului: Valoarea totală a Contractului de finanțare este de 177.102.000 lei fără TVA, echivalentul a 36.000.000 euro din PNRR, la care se adaugă 33.649.380 lei, echivalentul a 6.840.000 euro, reprezentând valoarea neeligibilă a TVA.

Durata de implementare a proiectului: Decembrie 2022- Decembrie 2025.

Obiectivul general al proiectului: Obiectivul acestei investiții este de a sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin sporirea competențelor digitale ale angajaților lor. Se dorește astfel ca România să își specializeze forța de muncă în domenii tehnologice avansate. Prin această intervenție se vizează atât creșterea competitivității forței de muncă cât și a firmelor.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe/ competențe/ aptitudini sau recalificarea angajaților din IMM-urile din România, prin participarea acestora la programe de formare, în domenii tehnice cheie, cum ar fi:

– Internet of things

– Cloud technologies

– Big data

– Învățarea automată

– Inteligența artificială

– Automatizarea proceselor robotice

– Blockchain

– Cyber-Physical Systems

– Additive manufacturing

Rezultate așteptate:

1. Platformă de e-learning implementată și funcțională;

2. Parteneri cu competențe de formare profesională selectați care sa furnizeze curricula pentru programele de formare în domeniile vizate;

3. Programe de formare în concordanță cu domeniile menționate în ghidul solicitantului la punctul 1.3, dezvoltate și disponibile în format compatibil cu platforma ADR;

4. IMM-uri informate cu privire la disponibilitatea de cursuri de formare în tehnologii avansate, la nivelul ADR;

5. Formare profesională realizată pentru angajații propuși de IMM-urile selectate și evaluați la sfârșitul perioadei de formare;

6. Angajati absolventi ai programelor de formare;

7. Plăți aferente serviciilor de formare, efectuate care partenerii selectați;

Grup tintă: Angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial) ce provin din IMM-uri.

Tipul apelului: Apel deschis cu dată limită de depunere, în baza principiului „primul venit, primul servit”.

Pentru a beneficia de ajutorul prevăzut de schema de ajutor de minimis pentru perfecționarea/recalificarea angajaților din societăți, IMM-urile interesate se pot înregistrarea și pot transmite solicitări de sprijin până la data de 30.11.2024, ora 17:00, pe platforma PNRR disponibilă la următorul link: https://proiecte.pnrr.gov.ro.

IMM-urile care au depus solicitări de sprijin vor avea posibilitatea de a opta pentru unul sau mai multe programe, pentru formarea propriilor angajați, în limita bugetului alocat, respectând prevederile din Ordinul ministrului cercetării, inovării și digitalizării nr. 20953/22.07.2022 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru „Perfecționarea/recalificarea angajaților din societăți”, asociată Planului național de redresare și reziliență al României 2021 – 2026, pilonul II, componenta C7, investiția 19, cu modifcările și completările ulterioare.

Solicitările de sprijin vor fi evaluate de către Autoritatea pentru Digitalizarea României în baza principiului „primul venit, primul servit”.

În această etapă ADR va solicita transmiterea/actualizarea următoarelor documente, după caz:

  • Adeverință pentru fiecare persoană care are calitatea de angajat pentru care se solicită formare, din care să rezulte că respectiva persoană este încadrată cu contract individual de muncă la respectivul IMM;
  • Împuternicire persoană care angajează răspunderea IMM, dacă este cazul;
  • Certificate de atestare fiscală pentru sediul principal și, acolo unde este cazul, certificate de atestare fiscală pentru sediile secundare ale IMM, care indică nivelul obligațiilor bugetare datorate și restante, aferente impozitelor, taxelor și contribuțiilor la bugetul general consolidat, respectiv bugetul local, în termen de valabilitate la momentul prezentării;
  • Cazier judiciar al reprezentantului legal;

Metodologia Lansarea cererii de propuneri pentru „Sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale” poate fi accesată aici: DOCUMENT

Anexa metodologiei, ce vizează solicitările de sprijin, poate fi accesată aici: DOCUMENT

Prezentarea proiectului și a cursurilor poate fi accesată aici: DOCUMENT

IMPORTANT!!! Ajutorul de minimis de maxim 17.000 EUR se acordă exclusiv sub forma programelor de instruire în cele 9 domenii.

IMM-urilor au flexibilitatea de a selecta atât numărul de angajați, cât și domeniile de specializare, pentru planificarea înscrierii la aceste programe de formare,. In acest sens, Autoritatea pentru Digitalizarea României pune la dispoziție Lista de prețuri pentru programele de formare (preț mediu/program de formare/persoană). Menționăm faptul că prețurile vor fi afișate și în platforma de e-learning  pusă la dispoziție de Autoritatea pentru Digitalizarea României, în cadrul căreia se vor  derula activitățile de formare a angajaților IMM-urilor. Partenerii Autorității pentru Digitalizarea României în cadrul proiectului – furnizorii activităților de formare, sunt următorii: Ascendia, Rqm Certification, Ascendis Consulting, Cit-Irecson + Video, Infosec Center, Equatorial Gaming, Bocasoft, Universitatea Tehnică Cluj, CNIPMMR, Merlin Business Consulting.

În cazul în care întâmpinați probleme în ceea ce privește înregistrarea pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro, vă rugăm să transmiteți solicitările dumneavoastră, spre competentă soluționare, la adresa de e-mail: helpdesk.pnrr@mfe.gov.ro.

Pentru mai multe informații, adresa de contact aferentă proiectului este: secretariat.competente@adr.gov.ro

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”.

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”

https://mfe.gov.ro/pnrr

https://www.facebook.com/PNRROficial