Programul de cooperare interregională europeană Interreg Europe, prin Policy Learning Platform (PLP – Platformă de Învățare a Politicilor), a deschis al doilea apel pentru realizarea misiunilor de peer-review.

Misiunea de peer-review sau evaluarea „inter pares” reprezintă evaluarea activității profesionale a unei organizaţii de către alte organizaţii care lucrează în același domeniu.

Acest apel se adresează autorităților de management, organismelor intermediare și organismelor publice responsabile de politicile de dezvoltare locală sau regională. Instituțiile care doresc să aplice pentru finanțare trebuie să fie membre ale comunității Interreg Europe.

Apelul este deschis pentru toate cele 4 priorităţi tematice ale programului Interreg Europe:

  • Cercetare și inovare;
  • Competitivitatea IMM-urilor;
  • Economie cu emisii reduse de carbon;
  • Mediu și eficiența resurselor.

Pentru realizarea misiunilor de peer-review, pe baza cererii transmise de regiunea-gazdă, experții platformei PLP contactează regiunile din Europa cu expertiză tematică relevantă în domeniul dorit, identifică și invită experții cu experiență și organizațiile partenere din proiectele Interreg Europe. Experții invitați vin în regiunea gazdă, examinează contextul teritorial și tematic specific și fac recomandări bazate pe experiența și expertiza lor. În general, această vizită la fața locului durează două zile și constă în analizarea situației regionale şi organizaţionale, discutarea abordărilor, soluțiilor și recomandărilor, redactarea unei „to do list” pentru acțiunile ulterioare și primirea unui feedback imediat.

Experții tematici ai PLP vor identifica parteneri adecvați și vor facilita schimburile tematice în timpul vizitei la fața locului.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 28 iunie 2019.

 

Programul INTERREG Europe urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a celor care urmăresc investițiile pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, după caz, a celor de cooperare teritorială europeană, prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici de către actorii de interes regional.

Pentru perioada 2014-2020, programul are un buget de 359 de milioane de euro, din care:

  • 322,4 milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregională implementate de partenerii din Uniunea Europeană (partenerii din Norvegia și Elveția vor fi cofinanțați din fonduri naționale de țările respective);
  • 15,3 milioane de euro pentru platforme de învățare de politici publice;
  • 21,3 milioane de euro pentru asistența tehnică a programului (configurare, implementare, monitorizare etc.).

Programul este activ în 30 de țări: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția și Norvegia. Autoritatea de Management a programului este Franța (prin Regiunea Nord-Pas de Calais), iar Secretariatul Comun are sediul în Lille. Autoritatea Națională, din partea României, este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Programe de Cooperare Teritorială Europeană.

 

Sursa: https://www.fonduri-structurale.ro

Pentru informații suplimentare vizitați: https://www.interregeurope.eu/peer-review/