Bratislava, 18 noiembrie 2015: Presedintele Camerei de Comerţ si Industrie a Romaniei (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat astazi, 18 noiembrie 2015, la Forumul Economic Romania – Slovacia, organizat de CCIR in parteneriat cu Agenția Slovaca de Dezvoltare a Comerţului si Investiţiilor si desfasurat in marja vizitei Presedintelui Romaniei, dl. Klaus Werner Iohannis in Republica Slovaca.

In deschiderea forumului, Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, a declarat ca „imi doresc sa subliniez, de la bun inceput, potențialul comercial si investițional pe care il dețin economiile noastre, potențial pe care cu toții il dorim, sunt convins, cat mai bine exploatat. Romania isi doreste parteneriate si proiecte comune, care sa susțina, cu prioritate, dezvoltarea competitivitaţii industriale. In acest sens, colaborarea dintre ţarile noastre trebuie axata pe proiecte investiționale majore, pe finanţarea din fondurile europene, mai ales in contextul Strategiei Europene a Regiunii Dunarii”. Totodata, dl Iohannis a precizat ca, pe viitor, Romania si Slovacia pot atinge un nivel sporit de interconectare, avand in vedere ca Slovacia ocupa locul 15 in topul partenerilor comerciali externi ai Romaniei: “valoarea schimburilor noastre comerciale a crescut an de an. Acest lucru este unul imbucurator, insa trendul pozitiv trebuie susţinut si alimentat cu noi idei de afaceri”. Cu aceasta ocazie, Presedintele Romaniei a mulţumit Camerelor de Comerţ si Industrie pentru contribuţia la identificarea unor noi oportunitaţi de afaceri, pentru cooperarea in clusterele cu potenţial din cele doua ţari.

 

„Imi face o deosebita placere sa ma aflu in Bratislava alaturi de delegaţia romaneasca de afaceri condusa de Presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis. Doresc sa-mi exprim recunostința pentru sprijinul Agenției Slovace  de Dezvoltare a Comerţului si Investiţiilor – SARIO ce ne-a ajutat sa organizam acest forum, agenţie ce are ca scop sa intareasca relaţiile bilaterale si sa faciliteze noi parteneriate in arii economice majore precum industrie, transport sau turism”, a declarat Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban. In continuare, dl. Daraban a precizat ca poziţiile georgrafice ale Romaniei si Slovaciei pot facilita o cooperare puternica in faţa unor provocari unice presentate de dinamica actuala a economiei globale: „Consider ca potenţialul economic al celor doua ţari este inca, in mare parte, nedescoperit si, astfel, pot sa apara numeroase oportunitaţi. O astfel de oportunitate este Dunarea, un coridor vital pentru ambele ţari, ce ofera o ruta comerciala rentabila pentru bunurile produse in regiunea noastra spre alte pieţe interconectate”.

 

Informaţii de background

Schimburile comerciale dintre cele doua state, la nivelul anului 2014, se ridica la valoarea de 2223,9 milioane euro. Exportul Romaniei este in valoare de 930,43 milioane euro, iar importul 1293,47 milioane euro. Valoarea totala de exporturi de bunuri pe 2014 este de 85,94 miliarde USD, iar cea de importuri de 79,78 miliarde USD.

La 30 septembrie 2015, in Romania se regasesc 616 companii cu capital slovac ce au un total capital social subscris slovac de 44,56 milioane euro.

Domeniul auto in Slovacia este principalul motor al sectorului industrial, sector care numara 72.000 de angajaţi si reprezinta 39% din economia naţionala. Apartenenţa la Zona Euro a oferit Slovaciei un avantaj concurenţial in raport cu statele din regiune.