Informare privind  obligativitatea  inregistrarii beneficiarilor reali in Registrul Beneficiarilor Reali, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului

 

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 589/18.07.2019, Partea I,  a fost publicata Legea 129/2019 privind combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, lege care a intrat in vigoare la data de 21.07.2019.

Potrivit dispozitiilor acestei legi in cadrul Oficiului National al Registrului Comertului s-a infiintat un registru central in care se vor inregistra date privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligatiei de inmatriculare in registrul comertului, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societailor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat.

  • Termene de depunere Declaratie :

– Anual,   in maxim 15 zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale;

-Pana pe 21 iulie 2021 pentru firmele deja existente;
– Ori de cate ori se modifica beneficiarul real sau datele de identificare ale acestuia, in termen de 15 zile de la modificare;
– La infiintare de catre firmele infiintate dupa data intrarii in vigoare a legii.

  • Modalitate de depunere Declaratie la Oficiul Registrului Comertului(ORC) unde este inmatriculata firma:

personal, de catre reprezentantul legal al societatii(administrator) prin completarea formularului pus la dispozitie de catre ORC si semnat in fata reprezentantului Oficiului Registrului comertului, sau

-personal sau prin reprezentant prin depunerea la ORC a unei declaratii in forma autentica

 

Declaratia contine datele de identificare ale beneficiarului real, respectiv: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau reşedinta.

 

  • Sanctiuni:
  1. a) Nedepunerea declaratiei se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei;
    b) Nedepunerea declaratiei in termen de 30 zile de la aplicarea sanctiunii de la litera a) se sanctioneaza cu dizolvarea societatii.

In sensul  Legii 129/2019, prin beneficiar real se intelege orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate.Notiunea de beneficiar real include cel putin:

– in cazul societatilor prevazute in Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

1.persoana sau persoanele fizice care detin ori controleaza in cele din urma o persoana juridica prin exercitarea dreptului de proprietate, in mod direct sau indirect, asupra unui numar de actiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul ori prin participatia in capitalurile proprii ale persoanei juridice sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, persoana juridica detinuta sau controlata nefiind o persoana juridica inregistrata la registrul comertului ale carei actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata si care este supusa unor cerinte de publicitate in acord cu cele reglementate de legislatia Uniunii Europene ori cu standarde fixate la nivel international. Acest criteriu este considerat a fi indeplinit in cazul detinerii a cel putin 25% din actiuni plus o actiune sau participatia in capitalurile proprii ale persoanei juridice intr-un procent de peste 25%;

2.persoana sau persoanele fizice ce asigura conducerea persoanei juridice, in cazul in care, dupa epuizarea tuturor mijloacelor posibile si cu conditia sa nu existe motive de suspiciune, nu se identifica nicio persoana fizica in conformitate cu pct. 1 ori in cazul in care exista orice indoiala ca persoana identificata este beneficiarul real, caz in care entitatea raportoare este obligata sa pastreze si evidenta masurilor aplicate in scopul identificarii beneficiarului real in conformitate cu pct. 1 si prezentul punct.