Telemedicina, dispozitivele medicale de monitorizare de la distanță activate de inteligența artificială (AI), modelarea 3D în operațiile de planificare, dosarele de sănătate electronice, tehnologia blockchain sunt doar câteva exemple concrete de transformare digitală în asistența medicală care au remodelat modul în care profesioniștii din domeniul sănătății iau decizii, lucrează și interacționează cu pacienții. pe parcursul ultimilor ani. Această transformare digitală care utilizează tehnologiile digitale Industry 4.0 pentru a îmbunătăți asistența medicală este denumită Sănătate 4.0.

La începutul anului 2020, când pandemia de COVID-19 a lovit omenirea, importanța utilizării unor astfel de tehnologii emergente a devenit și mai semnificativă. Am văzut milioane de dispozitive medicale imprimate 3D, construite prin scanări 3D și din modele de supape de ventilație și viziere care au prevenit răspândirea virusului și au salvat vieți. Senzorii și dispozitivele portabile cu Internet of Things (IoT) încorporat au făcut posibilă monitorizarea pacienților de la distanță și, de asemenea, au ajutat la distanțarea socială. Dronele au fost folosite pentru a furniza vaccinuri în toate țările. Acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care digitalizarea a ajutat lumea să aibă soluții tehnice disponibile rapid la îndemână, atunci când au fost necesare în mod critic.

În același timp, această digitalizare continuă înseamnă că lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să ajungă din urmă cu aceste tehnologii digitale emergente. Prin proiectul Digi4Health finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, au fost dezvoltate un nou set de instrumente de formare digitală și o platformă de e-learning (www.camis.pub.ro/digi4h/) pentru a ajuta profesioniștii din domeniul sănătății și părțile interesate să învețe mai multe despre aceste tehnologii. Setul de instrumente include o serie de studii de caz practice în care au fost implementate astfel de tehnologii, inclusiv exemple concrete care au fost folosite pentru a combate COVID-19. Universitatea Politehnica din Bucuresti, prin centrul CAMIS, ese partener in acest proiect, coordonat de MECB Ltd din Malta. Informații suplimentare, inclusiv accesul la resursele gratuite ale proiectului, sunt disponibile pe www.digi4h.eumecb.com si www.camis.pub.ro .