VINCI – proiect axat pe promovarea turismului cu emisii reduse de carbon și pe susținerea antreprenoriatului asociat.

Last Updated: January 30, 2024By

 

 

Project No.  2021-1-MT01-KA220-VET-000025011

VINCI  –  proiect axat pe promovarea turismului cu emisii reduse de carbon și pe susținerea antreprenoriatului asociat.

Proiectul VINCI – „Set de instrumente digitale si realitate virtuală și augmentată pentru formatori pentru a promova turismul cu emisii reduse de carbon și antreprenoriatul asociat” este un proiect de parteneriat strategic în domeniul formarii profesionale (VET), care a beneficiat de finanțare prin intermediul programului Erasmus+.

Partenerii proiectului VINCI sunt experți în domeniile pedagogiei adulților, turismului, schimbărilor climatice, formării la locul de muncă, dezvoltării curriculare și realității augmentate/virtuale:

 • MACDAC ENGINEERING CONSULTANCY BUREAU LTD – MECB ( Malta) – Coordonator
 • Institute of Tourism Studies ( Malta)
 • Institut Za Turizam (Croatia)
 • Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti (Romania)
 • Social Cooperative Enterprise Drosostalida (Greece)
 • Institut Pro Regionální Rozvoj, O.P.S. (Czech Republic)
 • Sihtasutus Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (Estonia)

Obiectivul comun al partenerilor a fost   să dezvolte un setul de instrumente VINCI, cu scopul de a furniza resurse de formare menite să contribuie la promovarea turismului cu emisii reduse de carbon în Europa.

In acest context, setul de resurse dezvoltate de parteneri cuprinde informații și detalii captivante despre turismul orientat către emisii reduse de carbon.

e la implementarea proiectului și până în prezent, partenerii au dezvoltat următoarele rezultate ale proiectului: R1. Curriculum inovator pentru promovarea turismului cu emisii reduse de carbon și antreprenoriatului asociat.

Curriculum a fost conceput pe baza cercetărilor efectuate în cadrul focus grupurilor organizate în toate țările partenere. La aceste focus grupuri au participat formatori VET și profesioniști din industria turismului. Curriculumul este destinat tuturor celor implicați în sectorul turismului, incluzând:

 • Formatori VET
 • Cursanți VET
 • Studenți VET în turism
 • Lucrători din sectorul turismului
 • Agenții de turism
 • Turiști
 • Centre de informare turistică

Curriculum este disponibil in toate limbile naționale ale partenerilor, inclusiv in limba Romana si poate fi accesat și descărcat gratuit de pe site-ul web al proiectului. https://eumecb.com/vinci/?page_id=6  .

PR2: Studii de caz  AR/VR privind activitățile de turism cu emisii reduse de carbon.

În cadrul proiectului partenerii si-au concentrat eforturile asupra creării unui set de studii de caz AR/VR pentru a susține și promova turismul cu emisii reduse de carbon.

Aceste studii de caz sunt concepute pentru a sprijini diversele etape ale sectorului turistic și aduc beneficii studenților VET, precum și părților interesate din industria turismului. De asemenea, ele reprezintă o resursă utilă pentru antreprenorii care doresc să dezvolte modele de afaceri compatibile cu Low Carbon Transition (LCT). În total, au fost create 34 de studii de caz folosind aplicația Zappar. Acestea se concentrează pe diferitele faze ale turismului, inclusiv planificare, călătorie și destinație. Studiile de caz includ o varietate de elemente multimedia, cum ar fi text, imagini și videoclipuri, și sunt concepute pentru a fi interactive prin includerea unor întrebări tip test. Scopul acestora  este să oferim grupului țintă informații semnificative și interesante într-un mod interactiv și distractiv, folosind tehnologii moderne. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în promovarea unei abordări durabile și cu emisii reduse în domeniul turismului, contribuind la formarea și conștientizarea celor implicați în acest sector. Studiile de caz sunt disponibile in toate limbile naționale ale partenerilor, inclusiv in limba Romana si pot  fi accesate și descărcate gratuit de pe site-ul web al proiectului.

PR3: Set de instrumente digitale pentru a promova turismul  cu emisii reduse de carbon și  Antreprenoriat

Consorțiul a elaborat, pentru fiecare țară parteneră (Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Malta și România), fișe informative descriptivă de două pagini. Acestea furnizează informații detaliate despre oportunitățile și activitățile disponibile cu emisii scăzute de carbon pentru turiștii care vizitează țara respectivă. Conținutul de instruire în format PowerPoint privind turismul cu emisii reduse de carbon și antreprenoriatul asociat este împărțit în opt module, bazate pe Curriculumul VET PR1. Acesta acoperă aspecte precum introducerea în turismul cu emisii reduse de carbon, cele mai bune practici în fazele de planificare, călătorie și destinație, principii și instrumente pentru promovarea activităților cu amprentă redusă de carbon, politici strategice, planuri naționale și inițiative relevante pentru turismul sustenabil și oportunități antreprenoriale pentru inițiativele turistice cu emisii reduse de carbon.

Fișele informative PR3 și conținutul de formare PowerPoint, au fost traduse în limbile naționale ale fiecărei țări partenere: croată, cehă, estonă, greacă, malteză și română.  Toate rezultatele proiectului vor fi disponibile gratuit pe site-ul web al proiectului pentru a fi accesate de către publicul interesat.

 

PR4: Ghidul formatorilor e-Book despre promovarea turismului cu emisii reduse de carbon și antreprenoriatului asociat

Ghidul formatorilor sub formă de e-Book are ca scop furnizarea unor îndrumări esențiale pentru formatori și mentori VET din domeniul turismului. Acesta se concentrează pe modul de planificare, pregătire și furnizare a instruirii pentru cursanții VET din turism și părțile interesate din acest sector. De asemenea, oferă strategii pentru promovarea activităților cu emisii reduse de carbon în diferite etape ale turismului. Prin intermediul acestui ghid, se oferă sprijin în mod specific pentru formatori și mentori, ajutându-i să își dezvolte abilitățile necesare pentru a livra instruire eficientă în domeniul turismului cu emisii reduse de carbon. Acesta include informații practice și sfaturi referitoare la modul în care pot încuraja și ghida cursanții VET și părțile interesate în promovarea și implementarea practicilor sustenabile în turism. Pe lângă aspectele legate de instruire, ghidul oferă și un traseu de formare pentru cei care aspiră să devină antreprenori în sectorul turismului cu emisii reduse de carbon. Astfel, este conceput pentru a susține dezvoltarea abilităților și cunoștințelor necesare pentru a avea succes în promovarea unei abordări sustenabile în industria turismului.

Acest set de instrumente poate fi accesat gratuit la linkul corespunzator paginii web al proiectului (vinci.eumecb.com) sau la adresa http://www.camis.pub.ro/vinci/ .

Pentru a accesa rezultatele parteneriatul proiectului VINCI, vă recomandam să vizitați pagina web oficială a proiectului la adresa www.vinci.eumecb.com, să accesați pagina de Facebook la www.facebook.com/vincilowcarbontourism sau prin acces direct la setul de instrumente la http://www.camis.pub.ro/vinci/ .

 

  Articol complet  aici                                                     

This project has been funded with support from the European Commission. This report reflects the views only of the VINCI partnership, and the Commission cannot be held

editor’s pick

latest video

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua