60 de miliarde euro se pierd în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza contrafacerilor din 13 sectoare economice majore.
Noile cercetări efectuate de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) arată că, în fiecare an, în 13 sectoare economice se pierd 60 de miliarde euro din cauza contrafacerilor.
În ultimii 5 ani, EUIPO a monitorizat costul economic al contrafacerii în sectoare cunoscute ca fiind vulnerabile la încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI).
La ora actuală, cifrele indică faptul că pierderile anuale directe din aceste sectoare se ridică la 60 de miliarde euro, ceea ce reprezintă 7,5 % din vânzările realizate în sectoarele respective, ca rezultat al prezenței produselor falsificate pe piață.
Pierderile acumulate sunt echivalente cu 116 euro anual pe cap de cetățean al UE.
De asemenea, în aceste sectoare se pierd în mod direct 434 000 de locuri de muncă, deoarece producătorii legitimi fabrică mai puține produse decât ar realiza în absența contrafacerii și, în consecință, angajează mai puțini lucrători.
Raportul estimează că, din cauza prezenței contrafacerii, în România cele 13 sectoare pierd anual 22,5 % din vânzările directe – echivalent cu aproximativ 1,64 miliarde EUR (7,3 miliarde RON) sau cu 83 EURO (367 RON) anual pe cap de locuitor.
Cele 13 sectoare studiate sunt: produse cosmetice și de îngrijire personală; îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii; articole sportive; jucării și jocuri; bijuterii și ceasuri; genți de mână și de voiaj; muzică înregistrată; băuturi alcoolice și vin; produse farmaceutice; pesticide; telefoane inteligente; baterii și anvelope.
Directorul executiv al EUIPO, António Campinos, a afirmat următoarele:
În ultimii 5 ani, rapoartele și cercetările noastre au oferit, pentru prima dată, o imagine cuprinzătoare a impactului economic pe care îl au contrafacerea și pirateria asupra economiei UE și asupra creării de locuri de muncă, precum și informații cu privire la modurile în care sunt încălcate drepturile de proprietate intelectuală. Pe parcursul cercetărilor noastre am prezentat și contribuția pozitivă pe care o are proprietatea intelectuală în domeniul ocupării forței de muncă și al creșterii economice. Am desfășurat aceste activități pentru ca factorii de decizie și cetățenii să nu aibă nicio îndoială cu privire la valoarea proprietății intelectuale și la efectele negative pe care le are nerespectarea acesteia.

RAPORT DE SINTEZĂ PRIVIND ÎNCĂLCAREA DPI 2018 – rezumat

PREJUDICIILE ECONOMICE ALE CONTRAFACERII ÎN 13 SECTOARE DIN ROMÂNIA

COMUNICAT DE PRESĂ iunie 2018

https://euipo.europa.eu/…/…/web/observatory/synthesis-report

Sursa: www.osim.ro