Workshop „Schemele de responsabilitate extinsa a producatorului – potential pentru incurajarea eco-designului si a circularitatii”

   Camera de Comert și Industrie Bistrita-Nasaud implementează in aceasta perioada proiectul transnational MOVECO – Mobilizarea învatarii instituționale pentru o mai buna exploatare a Cercetarii și Inovarii in economia circulara, care isi propune imbunatatirea condițiilor-cadru în domeniul  eco-inovării și trecerea către o economie circulara, susținand schimburile în Regiunea Dunarii. De asemenea acesta urmareste realizarea unor analize ale situației privind schemele de răspundere extinsa a producătorului și inovarii, precum și dezvoltarea unor strategii transnaționale in domeniu, dezvoltarea unor instrumente noi și platforme privind proiectarea și inovarea ecologica, precum și a unor noi modele de afaceri.

La 23 noiembrie 2017, a avut loc, in organizarea Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Na saud, workshopul „Schemele de responsabilitate extinsa a producatorului – potential pentru incurajarea eco-designului si a circularitatii”, manifestare gazduita de generoasa locatie a hotelului Ozana. Au fost invitati agenti economici cu preocupari in domeniul mediului, precum si primarii din judet. Participantii au fost in numar de 20, printre acestia numarindu-se reprezentantii Primariilor Bistrita si Singeorz-Bai, precum si cei ai firmelor Rombat SA, Comelf SA, RAAL SA, Terasteel SA, Combis SRL, Agro-Invest SRL, ICPE Bistrita SA, Betak SA, Electroplast SA, Polimed Com SRL, By Wawa SRL.

Pentru crearea unui mediu lucrativ fiecare participant s-a prezentat indicand domeniile de in  economie circulara. S-au  prezentat, in continuare, a doua materiale legate de activitatile proiectului.

Primul dintre acestea a continut date generale despre proiect, indicand  perioada de derulare, partenerii si obiectivele scontate a fi atinse la finalul acestuia, prezentarea continuind cu descrierea generala a activitatilor desfasurate in primele 9 luni de proiect, in care a fost realizata o evaluare a preocuparilor pe care le au agentii economici si autoritatile referitoare la economia circulara prin intermediul unui studiu si au fost trase o serie de concluzii pe aceasta tema, concluziile fiind insa putin incurajatoare, date fiind aspectele puse in evidenta de chestionarele de evaluare intocmite.

A doua prezentare a scos in evidenta o serie de principii generale ale economiei circulare, masurile ce trebuie adoptate pentru trecerea la aceasta, strategiile ce ar trebui adoptate pe lanturile valorice si potentialele solutii privind reducerea impactului asupra mediului si al asigurarii consumului si productiei durabile. Una din solutii ar trebui sa fie, in aceste conditii, eco-inovarea, Comisia Europeana venind de altfel in sprijinul acestei idei, dar si a circularitatii in general printr-o platforma de sprijin financiar pentru economia circulară, lansata impreuna cu Banca Europeana de Investitii. La finalul prezentarii s-a scos in evidenta necesitatea formarii profesionale in domeniul economiei circulare, proiectul MOVECO urmind a propune solutii efective in acest sens.

Ultima parte a prezentarii a fost destinata dezbaterii continutului materialelor prezentate, respectiv punerii in evidenta a evolutiei situatiei in domeniul economiei circulare la entitatile participante, a solutiilor vizate de acestea pentru viitor in scopul asigurarii trecerii de la economia liniara la economia circulara, in scopul atingerii obiectivelor de mediu cuprinse in legislatia nationala si in cea comunitara.

Informații suplimentare privind acest proiect pot fi obținute vizitând pagina web: http://www.interreg-danube.eu/ moveco si social media : facebook.com/Moveco.Danube/ ; twitter: @MOVECO_Interreg